Shoutbox






Jumaat, 10 Februari 2017

Sabtu, 29 Oktober 2016

Pray

Dear Diary,

Esok pagi saya, akak, dan mama akan berangkat ke kota kinabalu. Alhamdulillah, dah tiba masanya mama dipanggil untuk melakukan angiogram. Agak surprise juga, sebab cepat sangat pula. Ingatkan tahun depan. Mungkin rezeki kami.

31hb ni mama dah masuk wad kat Hospital Queen II Kota Kinabalu. 1hb angiogram akan dilakukan. Harap segalanya berjalan lancar. Harap takda saluran jantung yang tersumbat. Dan yang penting sekali, harap mama tak apa-apa. Siapa2 yang tersinggah belog ni dan terbaca post ni.. mohon doakan mama saya sihat ya. Moga Allah membalas jasa kalian.



Sabtu, 15 Oktober 2016

Welcome



Welcome to our family sayang.


Hai Jeofri Nasrullah. Alhamdulillah, bertambah lagi keluarga kitorang. Dapat anak buah baru. yeyy yeyy! Nak harap saya dengan akak memang tak dan lagi la. huhu. Kali ni dapat anak buah lelaki pulak. Senang je kak ipar teran dia keluar. Jam 4 pagi masuk hospital. Sebelum subuh dah selesai dah. 




erk, apesal dak nakal ni pun ada dalam ni cerita??


Dalam gambar nampak macam akak dia suka je kan dapat adik. But itu semua pelesu belakaaaaa. Hari2 mengamuk, marah, nangis dan macam2 lagi karenah semenjak joefri ada. Sebelum ni tak reti minum susu ibu, eh tetiba boleh jadi suka pula. Tengok adik dia menyusu. dia pun nak jugak. huk aloh. kuat cemburu tau. Along dan kak ipar pun pening layan dak ni. Sabau je lah. 



Jumaat, 14 Oktober 2016

Beza

Dear Diary,

Bulan lepas saya dapat panggilan dari PCML untuk kembali bekerja di sana. Mulanya saya ingat nak terima saja. Iyalah, at least dapat bagi mama dan abah duit bulan bulan. Dapat bantu tambah duit simpanan diorang nak naik haji. Tapi bila fikir2 lagi, rasa berat hati pula. Memandangkan kitorang baru saja mulakan perniagaan sendiri. Kalau terima, siapa nak tolong mama. Nak harap along sorang tolong mungkin berat sikit. Walaupun untung tak banyak mana, tapi ada rasa kepuasan kat situ. Terasa keberkatannya. Akhirnya saya putuskan untuk tolak. Saya beri peluang tu pada rakan sekerja saya yang sorang lagi tu. Baru saja kahwin pas raya tahun ni. Duk menyewa. Kesian juga. Nak harap duit laki dia saja memang rasa tak berapa cukup kan. Sebab dia pernah cite sebelum ni. Harap duit OT laki dia banyak saja bulan2. So elok la bagi dia saja dulu. Bila dia dah pindah johor nanti, mungkin boleh la aku take over. Yes, itu cuma alasan. Sebab utama nak tolong mama saja sebenarnya. 

Bagaimana dengan bisnes tudung? Haa, bulan pertama promote nasi katok bisnes tudung memang terabai gile.. haha! tak promote langsung kot. Ada la try jugak sekali dua promote, tapi seriously tak boleh nak fokus. Sebab teruja sangat promote nasi katok. Promote nasi katok, cust yang pm atau whatsapp 98% akan jadi beli. Tak payah tertunggu tunggu dorang dah bank in duit ke belum. Jadi beli ke tak. Diorang terus bagitau nak berapa bungkus, alamat dan sekian sekian. Pehhh, seronok beb. Respon kemain cepat. Berniaga nasi katok, saya just minta RM3 sehari saja. Untuk saya simpan dalam tabung. Takpa sikit, yang penting berkat. Itu yang di cari. Itu pun kalau dalam sehari tu banyak order dapat. Kalau tak banyak, saya tak minta. Biar saja untuk along dan keluarganya. Untuk beli pampers dan susu anak. 

Start bulan kedua niaga nasi katok, saya mula kembali aktif promote tudung. try and error. Belajar untuk fokus buat 2 kerja dalam sehari. Dalam masa yang sama. Kena rajin tekan2 fon dan keypad. Kekadang sakit juga kepala. Hari2 pandang skrin. Allahu Akhbar. Tapi demi bantu family, ku gagahi jua. Kena push diri. Tak promote takda orang beli. Usaha, doa dan tawakal. Dapat jual sehelai dapat komisen RM5. Jika dapat jual 10 sehari, dapat la RM50. Cuma jarang sekali dapat rezeki besar sebegitu. Ramai sangat saingan. Rezeki tu tidak sesekali salah alamat. Itu saja yang membuatkan saya tak putus asa untuk terus promote. Cepat atau lambat pasti ada.

Berniaga ni memang banyak cabarannya. Sesekali ujian tu datang menguji kesabaran dan ketahanan hati. 1st ujian HP rosak. Dua kali pulak tuh. Lesap RM240. Simpan duit kemain susah, lesapnya sekelip mata. Nombor lama pula tak boleh pakai lagi. Paling sedih. Apesal tak boleh pakai? Sebab lama tak topup. Sebelum ni topup sebab nak kol dia. Walaupun untuk kol dia free saja, tapi kena ada kredit juga dalam tu. Hampeh Digi. Free la sangat kan. Bila kitorang dah tak berhubung, siapa lagi la saya nak kol kan. Main whatsapp saja. Sampai terlupa nak topup. Sampai expired nombor tuh. Tak dapat nak diselamatkan lagi. Pilu rasa hati. Nombor tu bermakna buat saya. Banyak sangat kenangan. Alih2, terpaksa beli no baru. Haihhh. 

2nd, masalah utama peniaga ofkos la berkaitan dengan ragam customer. Terlalu banyak ragamnya. Pernah ada yang kata saya menipu, suka janji kosong la apa la.. walhal saya tak janji apa pun. Berpunca daripada salah faham saja. Bila kita explain dengan baik, diorang pun ok semula. Syukur pernah jumpa seorang dua saja customer macam ni. Selainnya, memang tiptop. Cust yang bertanya details, kata nak bank in dan kemudian sepi tu biasa. Saya tak kisah. Itu hak mereka. Mungkin diorang tak sampai hati nak inform seller yang mereka tak jadi beli. Daripada fikir reason mereka tak jadi beli, baik cari potential customer yang lain. Masa itu emas. Tak perlu nak up status kat FB rasa tak puas hati, kecik hati bagai. Teruskan saja usaha goda customer lain. Sedih? Mengadu dengan Allah. Dia akan bagi customer yang lebih baik. Insya Allah.

Banyak benda lagi nak kena belajar. Yang pastinya sekarang kena belajar drive semula. Baru senang tolong along delivery. Dah lupa dah. Huwaaaa. Takut pun iya jugak. Masih teringat detik detik cemas excident tahun lepas. 2-3 hari lagi nak raya. Boleh2 kereta terbabas ke lorong yang bertentangan. Langgar divider pergi ke lorong sebelah. Alhamdulillah, Allah masih beri peluang untuk perbaiki diri. Belum waktunya dijemput Illahi. Mujur juga kereta hancur bahagian depan saja. Bila ingat2 semula memang takut sangat nak drive. Dah lah mudah panik. Mudah terkejut. Hmmm. Taktau nak cakap apa. Tetiba rasa useless bila sentuh bab drive ni. haha. Ambil lesen dulu pun failed 2x. Haih.. si dia saja yang tahu betapa sedihnya saya waktu tu. Sedih yang amat. Dia juga yang tenangkan saya, pujuk saya dan beri semangat. Beri motivasi. As usual. Alhamdulillah, kali ketiga, lulus jugak. huhu. One fine day, insya Allah. Saya akan drive semula. Yosh!!!

Jumaat, 7 Oktober 2016

Kangen

Dear Diary,

Sebelum dia beri saya lagu ni, saya sebenarnya dah lebih dulu sampaikan lagu ni kepada dia. Lama dah. Melalui ingatan saya padanya. Nak share dengan dia, tapi ntah apa yang saya fikirkan masa tu. risau dia tak suka atau apa ntah. Tapi setahun kemudian macam tu, dia share dengan saya lagu ni. Ommo. Macam2 tau saja saya suka. Suka sebab bila dengar lagu ni, saya kenangkan dia. Isi hati saya yang sarat merinduinya. pada setiap waktu yang ada. hingga kini.




Selasa, 20 September 2016

Bunga yang bercahaya

Dear Diary,

Kali ni tajuk panjang sikit. 3 harkat. Sebab apa? itu nama anak buah kesayangan saya. Pengubat duka sementara. Yang banyak ragamnya. Lebih2 lagi bila dah besau ni. Lebih2 lagi bila adik dia nak kena teran keluar dalam masa terdekat ni. Mengamuk sakan. Haiyoo. Bangun subuh memang budak busuk ni lah yang saya cari dulu. Dia bangun jam 4. So waktu subuh tu dia dah merayau2 kat ruang tamu bawah. Bila dah tak kerja ni most of time saya spend masa kat bawah. Kat atas takda siapa. Sunyi. So duk bawah layan budak ni lagi best.

Umo dah 2 tahun lebih. Tapi speech development dia agak lambat. Ntah kenapa ntah. Dia start pandai jalan pun lambat. Nak dekat umo 2 tahun. Rajin juga mak ayah dia layan dia bercerita. But still cenggitu juga. Dia suka gulung lidah bila bercakap. So bunyi yang keluar, macam tamil. Boleh bayang tak tamil cakap melayu macam mana. Huhu.

So doktor advise budak ni tengok lagu budak2 kat youtube. Walaupun sebelum ni memang mak ayah dia bagi dia tengok tu juga. Takpa la. Memang ada certain budak yang lambat bercakap kan. Mungkin bila masuk taska atau pra sekolah nanti, speech development dia bertambah baik sebab banyak rakan2 boleh di ajak bercerita. 

Bawah ni video layan dia nyanyi. Dia suka kalau ada orang nyanyi sama. Badan kecik. Maklum lah makan nasi/bubur sekali 2 hari saja. Kecik2 dah diet. Tak suka makan nasi. Huh.




Video bawah ni pula, bila dia dapat tahu yang saya rakam dia nyanyi. So dia tak boleh nak fokus dah. Menyemak duduk ke sebelah tengok hp maksu dia. Alahai. 



Sabtu, 10 September 2016

Hooreyyyy

Dear Diary,

OMG, saya ternampak ni dalam berita. Terus saya godek2 encek google.



















Alhamdulillah, TAHNIAH MELAKA! Setelah sekian lama. Kini jadi juara, dah boleh masuk Liga Super. Allahu, mesti dia happy sangat. Sukanya! Teringat dia kata dulu, 1 day team melaka akan masuk Liga Super. Terus rasa nak melompat tengok berita tadi. Syukur ya Allah. Tak sia2 usaha penyokong pasukan ni. Memang betul2 gigih. Tahniah! Yeahh!!!


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...