Shoutbox






Jumaat, 19 Julai 2013

jealousy

assalamualaikum!




hei hei, ingat tak sebelum ni i pernah cerita tentang seorang kawan yang bertemu jodohnya di internet? yesss. ini kisah dia lagi. sambil-sambil tu i kongsikan sedikit gambar yang kitorang take masa kat kundasang. kundasang lagi.. yeah, my 2nd time. wohooo.






me at kundasang. ailaik




ni dia. comel tak diorang?



you know what, semalam i dapat tau yang diaaaaa.. dah tunanggggggggggggggggggggg. tahniah my buddy. taktau lak bila dia tunang. mudahnya urusan diorang kan. memang betul lah mereka ni berjodoh.


im really happy for you. and jealous. grrrrr. tak tunggu pun aku kahwin dulu tau.


lagi gambar mereka.. =)










bakal-bakal pengantin ni insya Allah hujung tahun ini mereka nikah. paling awal pun mungkin sebelum konvo pada bulan 11. semoga dipermudahkan lagi.





Sabtu, 13 Julai 2013

me and them







assalamualaikum ahli syurgawi =)



masih belum terlambat untuk saya mengucapkan selamat berpuasa untuk korang kan? hihi. selamat menyambut bulan ramadhan al-mubarak. moga dalam bulan keberkatan ni amalan bertambah dan diistiqomahkan. 


sedar tak sedar, dah masuk 3 minggu saya berpraktikal di RAY. so far so awesome. tak pernah rasa bosan melayan budak-budak kat sini. diorang sangat comel, hensem hensem cantik cantik belaka. dahlah kebanyakkan klien saya lelaki. hampir semua kot. huhu. naseb baik diorang ni muda belia. kalau tak dah selamat dingorat. ahak. ok, saya gatal. maaf.


pintu rumah sehari tak kena ketuk ketuk tak sah. bila rasa stress, jumpa budak-budak ni, tengok telatah mereka.. senyuman mereka.. terasa hilang segala negative feeling. 


bersyukur teramat amat dapat praktikal kat sini. banyak benda yang saya belajar. terutamanya, pengalaman bekerja. bersama staff yang lebih tua dan berpengalaman. tapi sebagai manusia biasa, harus ada perasaan tak senang dengan sesetangah sikap staf kat situ.


antaranya, bila mereka suka menjerit jerit dengan bebudak kat RAY. i know, kalau mereka rasa cara lembut tu tak berkesan. but i think cara mereka sekarang pun tak ok. sebab itu lagi membuatkan mereka memberontak. Rasulullah SAW sendiri dah tunjukkan cara terbaik untuk mengajar. tidak sesekali dia mengasari. walaupun orang itu golongan yahudi. apatah lagi ni anak-anak yatim. kalau menjerit je takpa lagi, ni siap ungkit pasal keluarga diorang sekali. takkan taktau anak-anak tu kebanyakkan daripada latarbelakang keluarga yang kacau bilau dan susah. cuba kalau kita yang dikata begitu, apa perasaan kita. tapi saya ingin percaya, apa je yang mereka buat atas dasar sayang. bukan untuk memuaskan nafsu amarah semata-mata.


mau saja saya bagitau hal ni pada pengetua sewaktu meeting. lebih lebih lagi bila tau ada staf yang menampar salah seorang daripada klien saya. atas kesalahan yang bagi saya tak layak untuk dia mendapat hukuman begitu. thanks to bobet sebab selalu menenangkan diri ini. yelah, lelaki. lebih rasional. hinssss.


satu lagi yang saya tak suka, masa meeting aritu nampak sangat diorang ni macam tak hormat dengan pengetua. contohnya, masa pengetua bercakap kat depan.. ada yang main handset, makcik-makcik berborak kat belakang. langsung tak hormat. seriously saya tabik springgggggg dengan pengetua RAY ni sebab dia mampu kawal keadaan dan diri sendiri. walaupun muda lagi, 32 tahun.. tapi memang nampak karisma dan keupayaan dia sebagai pemimpin. syabasss. baik dan hensom lak tau. hewhew.



hah,itu yang negatif. mana boleh kita pandang yang negatif je kan kan. yang positifnya kat sini pulak ada staf-staf yang memang baik hati dan bersifat keibuan. bagi kitorang bekal nasik pagi pagi. tak selalu. kadang kadang je. then, akak akak dapur pun baik-baik belaka. kalau ada lebih-lebihan makanan yang tak habis di makan anak-anak yatim kat situ, diorang akan bagi kitorang. jangkaan awal kitorang meleset 100%. ingatkan duk merantau ni susah nak cukup makan. badan boleh jadi slim lah. rupanya makin mengembang. terlebih makan lak. isk isk.



lihatlah wajah-wajah ceria mereka. =)













maaf, gambar tak jelas. snap dengan handset jek. pastu diorang gerak gerak. tak pandai duduk diam. excited semacam bila nampak ada orang nak gambar. kelakar je tengok. hihi. memang lah diorang ni. comel sangat.


sepanjang saya menjadi kaunselor diorang  (macam dah lama je kan.. huhu), saya dapati diorang ni datang dari latarbelakang yang berbeza dan sejarah keluarga yang berbeza. tak semua mereka anak yatim. ada yang daripada keluarga yang dah bercerai dan ada yang daripada keluarga yang susah. kalau yang susah, selalunya adik beradik diorang ramai. berbelas-belas gitu. bermacam macam kes jugak saya jumpa. ada yang bapanya kaki pukul, ibunya kaki maki, ada klien yang pernah dirogol oleh bapa kandung dan bapa tiri dan pelbagai lagi. kesian. bersama mereka.. mengenali mereka.. kehidupan mereka... saya lebih mensyukuri apa yang saya ada. bersyukur dibesarkan daripada keluarga yang baik.. suasana yang baik.


alhamdulillah.. terima kasih Allah =)



Rabu, 10 Julai 2013

memories last year student


DINNER


sem last ni sem yang banyak menghabiskan duit. antara penyumbangnya ialah dinner dan retreat. actually membelanjakan duit untuk dua event bukanlah banyak mana. dalam rm100 lebih je lah. tapi sangat berbaloi. kenangan bersama dengan coursemate lah yang paling berharga. dah last year kan. dan rasanya sem ni jugak paling banyak kitorang bergambar dan ambik gambar. sebagai bukti kenangan kitorang. rakam semua moment moment hebat. lepas ni dah taktau bila nak jumpa dan terjumpa. paling last pun masa konvo. ohhh,sedih. 




ini adalah cenderahati daripada bebudak junior. khas untuk akak akak dan abang abang senior. auwwww. terharu sangat. tQ semua adik adik. cantik hadiah ni. rasa nak makan. nasib baik dah kenyang mentekedarah makanan hotel. jarang jarang dapat rasa kan. dappppp. tapi tak selazat menu masakan set cina yang dihidang tika dinner hostel dulu. bergenang air mata sebab sedap sangat. dasat tak. bab makan pun emosi lebih tau. takk, kita emosi sebab kita bersyukur berpeluang merasa makanan yang sedap sedap. yummmmm.





bajet untuk bercantik cantik ke dinner tak ada. semua guna barang yang memang dah sedia ada. atas bawah. tak keluar satu sen pun. mekap mekap pun takda. huhu. ni pun just pakai lip balm kawan. supaya tak nampak pucat. huehue.





RETREAT



hah, ini pulak masa retreat. retreat tu satu aktiviti yang pihak sekolah buat untuk sesi kaunseling kelompok dengan bakal-bakal kaunselor. tujuannya untuk memberi pengamalan untuk kitorang menjadi ahli kelompok, yang dipimpin sendiri oleh pensyarah-pensyarah kitorang. sambil-sambil timba ilmu, dapat lah enjoy. yeahhh! bagi kitorang enjoy tu lah yang jadi matlamat utama ke kundasang. kekeke. i 1st time pegi kundasang masa tu. memang daripada dulu lagi berhajat ke tempat ni. nak bersejuk sejuk. tak dapat pegi oversea sini pun jadilah kan. salji je tak hade. 






tempat retreat ni di PUSAT LATIHAN DAKWAH KUNDASANG. sebelum ni plan nak pegi di kem bina negara, kat kundasang jugak. tapi memandangkan permohonan lambat diterima, maka terpaksalah bawa diri ke tempat lain. masa ni ramai yang merungut sebab terpaksa tambah kos. semua ada hikmah. tak dapat yang diinginkan, Allah bagi yang lebih baik lagi. so, pengalaman sini memang teramat best. paling best bila boleh nampak gunung kinabalu secara dekat dan jelas. fuhhh, hampir tiap masa kitorang bergambar dengan berlatarbelakangkan gunung kinabalu. makanan pun sedapp. cuma banyak lalat jek. sebab berhampiran dengan pusat tu ada kebun sayur dengan baja organik. itu pasal lah. air tuk mandi macam air batu. nak cuci muka pun pikir dua kali. sejukkkkkk. but, seriously we had fun together. one day, jika ada rezeki. i wanna go there again =)




Isnin, 1 Julai 2013

praktikal

assalamualaikum cutenesss
apa khabar?




FYI, now i ada kat rumah anak yatim tambunan for my practical session. alhamdulillah, segalanya berjalan dengan lancar. hope, penghujungnya pun akan dipermudahkan. insya Allah. 

opss, lupa pulak nak snap gambar beg i yang besar gedabak ituh. just 2 beg. pluss beg sandang = 3. kuantiti sikit. tapi weight berat. berkilo kilo. urghhhhh. syukurlah akak yang baik hati sudi tolong teman. kebetulan sabtu tu dia tak kerja. soooo, hape lagi. hangout ler. huehuehue. dapat tengok wayang lagi. weeee. filem world war Z menjadi pilihan. baca review kengkawan semua kata best. lepas tengok, baru tau hakikatnya filem ni memang sangat sangat awesome. hingga ku terjatuh cinta dengan brad pitt. auwwww.






esoknya akak terpaksa balik awal pagi buta meninggalkan i seorang di hotel. sebab petangnya dia kena kerja. alahai, kesian akak kena terkejar kejar pulak kan. at last!!! i dapat gak merasa tinggal seorang diri dalam hotel. walaupun sekejap. so pagi tu i bangun, mandi, then bersiap untuk pergi ke Centrepoint nak ambil cop. buat cop supaya nampak lebih profesional gittew kan. tuan kedai kata dia open jam 10.30. i pegi tepat jam 10.30 sebab bimbang rakan seperjuangan dan sepraktikal sampai awal. tapiiii dia tak buka kedai lagi. maka i jalan jalan dalam mall tu tanpa hala tuju. nak makan tapi risau lambat nanti. so i singgah la ke kedai body shop. saja nak tengok barangan make up walaupun tak reti make up. huhu. macam biasalah, pekerja kedai bodyshop memang mesra pelanggan. dia layan i and siap tolong make up lagi. 

for free. i like. =)


dipendekkan cerita, perjalanan ke tambunan mengambil masa selama sejam lebih. hampir hampir 2 jam gak. kedatangan kitorang disambut oleh dua orang staf. and diorang jugaklah yang tolong kitorang angkat barang yang maha berat dan banyak tu, dengan bantuan dua orang anak yatim. kesian. maaf tau dik. 







kehidupan di sini tenang dan cuaca pulak sejuk. dugaan paling berat untuk kitorang kat sini ialah saat mandi dan bangun pagi. seriously, duk sini memang jimat sabun dan shampoo. sebab kekadang tu kitorang tak mandi pun. sebab sejuk sangat. ahakkk. 


staf kat sini pun baik baik belaka. tapi haritu jumpa penyelia lapangan, dia pesan jangan percaya sangat dengan staf staf kat sini. mungkin kita nampak diorang baik dan mesra. tapi berhati hati lah. ok, bila beliau kata macam tu persepsi kitorang terus berubah. yang peliknya, pengetua pun cakap hal yang sama. tapi ayat dia tak direct macam penyelia. 








tarikh 24 jun i lapor diri is my belated birthday. me dah 23tahun. dah makin dewasa. auwww. tQ pada yang wish. tQ pada fadli yang sentiasa menjadi orang terawal wish, dan my bff yang sentiasa menjadi orang terakhir wish. tepat jam 12 kau wish kan. bertuahhh. dan atas ni cupcake yang rakan sepraktikal i belikan. tak sedap. hahaha. dia rasa sendiri pun tak sedap. but i appreciate it dear. tQ kak dayang. =)



Khamis, 20 Jun 2013

working together

malam ni i seksa encik boifren untuk buat design kad. hihihi. walaupun agak menyusahkan, tapi i suka sangat sangat dengan moment ni. dunno why. ^_^




 seeeee, sampai 3kali dia hantar. dah lah tadi lama kena tunggu org ni on ym kan. huhu




hasilnyaaaa, yeahhhhh. so nice! puas hati.




my fren yg tumpang sekaki mintak tolong dia pun tumpang gumbira. hihihi


heiii, you.. tQ (✿◠‿◠)



last peyyyperrrrr






gonna miss all of you guys. my coursemate program HA19. tak semua yang masuk bergambar. masa ni dah ada yang nanges nanges. sebab petangnya dia dah balik. kemain lagi. tak sabar sabar tunggu esok. sememangnya waktu ni adalah memori terakhir kitorang bersama. seterusnya kena tunggu masa konvo pulak. okeyy, im waiting for that moment. tik tok tik tok (▰˘◡˘▰)





Isnin, 17 Jun 2013

terima kasih

love dis song sooooooo triple much. sebabbbb lagu ni sangat sedap. for me. plussss, dengar lagu ni terus ingat kan dia.  hihi. (♥◠‿◠♥)  vokalis dia comel. hitam manis. mix indian. local malaysia rupanya band ni kan. muda belia lagi. jum layan?






Tidak pernah ku rasa perasaan yang begini
Tulus tuk mencintaimu
Semua kerna dirimu ku berubah
Hidup kini penuh dengan senyuman

Oh sayang datanglah ku inginkan dirimu
Dekatlah padaku ku rindukan pelukmu

Terima kasih atas segalanya
Yang telah kau beri amat ku hargai
Semua ku simpan di dalam hati
Penuh riang tawa mesra
Terus terukir di hati

Siapa sangka kan bahagia
Bila dulu pernah luka
Cinta datang tak diduga
Bawa hingga syurga




Khamis, 30 Mei 2013

happy for her




beberapa hari ini i see my friend asyik sangat tersenyum senyum. kekadang senyuman dia tu tak kena tempat tak kena situasi. dia senyum sengsorang.

bila tanya kenapa senyum? ada barang baik happen ke?
dia bertambah senyum. tersipu sipu. pelik.

kitorang cuba usik. hah,ni mesti dah jumpa someone special kan? siapa? zul? azhar? saiful?
dia geleng tapi tetap meneruskan senyuman. kitorang geleng pening kepala melihat perangai kawan yang sorang ni. apa kena lah kan.

tika perjalanan dari sekolah ke bus stop, i yang super curious bertanya lagi. i guna apa yang i belajar. orang cenderung untuk share walaupun ianya sulit jika pada masa tu hanya korang berdua sahaja. tanpa kengkawan lain. awak dan dia. of course depend pada kepercayaan dia pada awak jugak. berbekalkan teknik persuasion yang i ada, akhirnya dia membuka mulut. yesss!

"aku tak suka perasaan ni"

hmm? tak suka tapi kemain senyum sampai ke telinga

"kenapa?"
"aku rasa aku dah jumpa orang yang aku suka"

weeeeeeee. now my turn pulak senyum. teruja. macam i pulak yang dah fallin in love kan. no. ini empati namanya. kehkeh.

dipendekkan cerita lah kan, dia kenal guy tu dalam satu web mencari jodoh. sebelum ni dia memang pernah bagitau. kenal kenal kenal.. dalam satu hari dah bertukar contact no. mungkin itu perkara biasa bagi sesetengah orang. tapi untuk my friend yang satu orang ni dia susah sikit nak bagi contact no.

hmm, menarik. =)

dua hari berikutnya, dia bertambah selesa bercerita dengan i tentang guy tu. tak payah nak korek. lelaki itu orang pahang. now bekerja di johor. dia kata lelaki tu agak tua. dia tak bagtau secara tepat. segan kot. tapi dia kata umur macam abang-abang dia. so around 30+. huiyoooo.

disebabkan lelaki tu dah agak tua bangka, usia yang memang dah patut kahwin, dan memandangkan lelaki tu juga anak sulung, so lelaki tu memang tengah cari calon isteri. dalam perkenalan diorang tu, lelaki tu terus terang kata yang dia tengah cari seorang isteri dan kalau boleh hubungan tu serius. hopefully. hopefully.

sometimes lah kan, bila lelaki kata begitu kita tak rasa apa. perasaan suka tu akan ada, tapi yelah. just biasa-biasa je kot. mesti ada persoalan "yeke?" betul ke?" untuk kes kawan i ni, bila lelaki tu kata macam tu, dia terus menangis. maknanya kata kata lelaki itu memang lahir dari hati. ikhlas. bila lahir dari hati, maka kata kata dia tu sampai jugak ke hati kawan i. padahal kenal tak sampai pun seminggu. tapi my friend kata macam dah lama kenal. attraction yang ada pada lelaki tu kuat sangat. gitewww. maybe itulah jodoh dia kan.


semalam i tanya soalan cepu emas
"agak agak bila dapat rasa nasi minyak kau?" aku usik.
"mungkin tahun depan?" dia senyum tapi nampak yakin.

pehhh, i sendiri pun tak sure bila nak kahwin. tak boleh jadi niii. orang yang belum kenal lama nak kahwin dulu. i yang dah kenal 5 tahun lebih pulak belum lagi. tak tau bila. arghhhhhhhhhh!!!!!!! *tumbuk tumbuk lantai*


apa apa pun, im happy for u Suria. =))))




Ahad, 12 Mei 2013

ibu






assalamualaikum ahli syurga



ada yang bertanya, bukan seorang dua tapi ramai lagi mereka yang masih musykil dengan sambutan hari ibu.


semuanya bergantung pada niat dik, jika adik sambut adalah untuk menceriakan, mengembirakan hati ibu, mak, mummy, mum, amma, ummi, omma kenapa tidak.


Yang penting kena ingat mendoakan kesejahteraan ibubapa setiap waktu adalah suatu tanggungjawab bukan pilihan.


Redha seorang ibu jauh lebih baik berbanding redha seorang lelaki atau perempuan yang baru sahaja kita kenal tapi manis berkata-kata.


Mati itu pasti, hidup? InsyaAllah.


selamat hari ibu ma. sayang mama selamanya. =)


Sabtu, 11 Mei 2013

pissed off again





assalamualaikum korang?

how ar u duin?



entry kali ni agak singkat. just nak express my feeling about what happened pagi tadi. 


ok, hari ni sabtu. sepatutnya tika itu i bangun lambat around jan 10-11. but i should woke up early in the morning. ada program perkongsian ilmu SPADA bersama pelajar tahun akhir psikologi kaunseling. me la tuh. wohoooo. dah tahun akhir beb. 


wait, taktau SPADA tu apa? alright, secara ringkasnya lah kan. SPADA ialah ringkasan untuk Special Programme for Alcohol and Drug Abuse. merupakan satu satunya sarjana kaunseling yang ditawarkan kepada kakitangan JPA, KKM, KPM dan lain lainnya. apa yang i tahu, aktiviti yang dijalankan program ni sangat aktif dan mencabar. yang seronoknya boleh travel ke negara luar. agak menarik bukan. berminat? sila KLIK SINI


dipendekkan cerita lah, sewaktu program tu berlangsung.. my tutor, salah seorang daripada pelajar SPADA tu ada menunjukkan contoh laporan dan kajian kes yang dia buat semasa menjadi student internship di UMS dulu. so, dia pass lah kat kitorang. suruh sorang demi sorang lihat. dia ada mention, jangan snap laporan tuh. kan hak persendirian kan. bimbang jatuh ke tangan ramai student karang semua pakat tiru bulat-bulat. so usaha, kreativiti dan inisiatif tu tak akan ada. 


dipendekkan cerita lagi, ada lah seorang hamba Allah yang bertuah tu.. bukan main lama lagi tengok buku laporan. kitorang dah jadi hilang sabar tunggu turn. rupanya diorang snap. aduhhh. ini lah orang tak reti bahasa. dah larang tapi buat jugak. betul ke budak dua ekor ni classmate aku, from kos kaunseling? kitorang kat belakang dah panggil panggil suruh cepat, jangan snap. dia buat tak tau buat tak dengar. Allah bagi betul betul tak dengar sepanjang hayat baru padan muka. so selfish!


teringat ada kawan pernah cerita, dua budak ni memadam nama student untuk pendaftaran tutorial dulu. disebabkan taknak masuk kelas tutorial awal pagi, diorang padam nama student dalam list tengah hari yang dah penuh. mula-mula taknak percaya, tak tengok depan mata sendiri kan. but, from what i had saw today, memang betul betul lah tu. dengan attitude yang macam ni tak berkat ilmu yang diorang dapat.


apalah makna hidup ini jika tidak tahu bersyukur? tidak tahu erti jujur? muhasabah teman, hidup ini tidak lama.


eh, terpanjang pulak. kata ringkas. hoho. maaf. itu sahaja.



review cerita 9.9.81

assalamualaikum =)

apa khabar readers?

harini i nak buat review filem. jom?



haritu sebenarnya just nak teman kawan jalan ke 1B beli barang. banyak barang dah habis. so i pun ambik peluang ni nak beli barang jugak. nak rembat sekali teh hijau. kehkehkeh. ingat nak ajak dia karoke. gian nak menyanyi. siap praktis vokal dalam bilik sebelum keluar. ahakahak. time majlis abang i kahwin aritu takda peluang nak menyanyi kan. kena jaga mama yang tengah sakit. itu lebih penting. kewajipan seorang anak.


i tak tanya lagi sama ada dia sudi ke tidak. tapi sebelum sempat i bertanya, dia dah cerita dulu pasal tadi kawan dia ada ajak dia karoke jugak. tapi dia taknak. letih kot. dengan pantas otak i berkata "cancelllllllllllllllllll". terus terang i agak upset jugak. keinginan terputus di tengah jalan. sebelum beli barang kitorang singgah makan. lapar gila. just makan sandwich. tak cukup untuk perutku yang semakin lama semakin meluas spacenya. hukhukhuk. 


tengah makan tu kawan kata nak tengok wayang. tapi macam tak sure lagi nak pegi ke tak. tengok keadaan dia macam tu, sepantas kilat i beri respon. sebelum dia ubah fikiran. "saya nakkkkkk" siap bagi signal. "saya ok saja. kalau ajak pegi karoke pun saya ok" auwwwww. motif agar dipertimbangkan lah cadangan nak pegi karoke tu kan kan. then dia respon "hmmm,tengok lah cerita apa best nanti". ok, itu menandakan dia lebih berkeinginan untuk menengok wayang. but honestly, i tak kesah pun. i pun memang dah lama tak tengok wayang. kalau sem 1 dulu.. pehhhhh, hampir tiap minggu. asal keluar tengok wayang. asal keluar tengok wayang. dasat memang dasat. duit pun keluar dengan dasatnya. hoho. 


see, i dah melalut. enough! lihat entryyyyy. back to the topik =p







ini lah cerita yang i dengan member tengok. kitorang menghabiskan masa sekitar 10minit tuk memilih filem apa nak layan. malang bagi kitorang takda cerita katun yang keluar masa tuh. cerita kelakar pun tak hade. so apa yang hade? cerita aksi, tapi macam tak best. selain cerita ni, pilihan kedua adalah ironman 3. the problem is kitorang belum pernah layan ironman 1 dan 2. bimbang tak berapa nak paham lak. so nak taknak pilih cerita yang maha seram nih. tengok poster pun dah gerun. meremang aku. tapi bukan poster ni yang ditayangkan kat papan kenyataan pawagam tuh. bawah nih.






arghhh.. maunya tak pikir dua empat kali. tengoklah poster tuh. pandangan macam nak terkam orang jer tau. SCARYYYYY! pastuh based on true story. fikir lagi lima enam kali.


tapi memandangkan takda choice lain, terpaksalah. untuk menyedapkan hati, kononnya filem ni filem seram china. mana kitorang tau? tuhhhh, tengok poster atas. ada tulisan china kan. fikiran stereotype kitorang mengatakan filem ni tak seram mana. hantu china mana seram. tak boleh saing dengan hantu siam. ohohoho. tak seram tak seram. jum tengokkkkk!!! RAHWWWRRRR!! ok tiba tiba nak semangat lebih. motip?


so, sambil tunggu filem ni mula, kitorang beli barang kejap. selesai kitorang teruskan nawaitu menengok filem seram ni. alangkah terperanjatnya kitorang bahawasanya filem ini bukan filem china? tapi filem thailand? damn punya poster. apahal kau bubuh tulisan china hahhh! siuttt.


nasib baik jugak kitorang pilih tempat duduk paling belakang. bahagian paling hujung. dekat dengan pintu. senang nak lari. dedua penakut. kahh!


secara keseluruhan, filem ni boleh tahan. yeppp, boleh tahan seramnya. still tak boleh lawan coming soon. filem tu memang gila. setakat ni takda yang dapat celen lagi. untuk filem ni.. yewhhhh. agak berjaya membuatkan i menutup mata hampir semua babak. hakhakhak. permulaan cerita agak porno sikit. sikit jerlah. ada adegan budak melancap. then dengar orang yang duduk sebelah kanan i asyik membaca jampi serapah  "eiii, disgusting disgusting disgusting disgusting disgusting disgusting" berulang ulang. persis macam baca mantera uols. kalau jijik tutup mata tutup telinga. takyah tengok. bukan dia tunjuk pun. kemonlah kemon. 


sedikit sinopsis, cerita ni bermula apabila seorang wanita (heroin merangkap hantu) membunuh diri bila dapat tahu kekasihnya mati. perempuan ni cantik tapi ada mental problem. ada sembilan watak dan babak yang berbeza di mana ia saling berkaitan dengan kematian hantu tuh. ok, done.


so kalau nak layan genre seram. sudi sudilah pilih cerita yg awesome ni ea. =)



Jumaat, 3 Mei 2013

pengantin baru PART II





assalamualaikum sayangness

holasssss

anda sehat? saya sehat? semua sehat?


ok,sila berhenti. macam dr fadzilah kamsah dah (betul tak ejaan nama beliau ni). now nak sambung cerita pasal tragedi majlis perkahwinan abang i. PART II uols. tak pernah pernah dalam sejarah pembelogan i ada PART II. kehkehkeh. cerita panjang sangat. haruslah ada PART II. lenguh si jemari ni taip. lepas 3 hari baru ada nawaitu nak sambung. bertuah kan? i memang pemalas. admit.


hehehehe =)


hah, cerita semasa kat rumah pengantin perempuan kan. lama jugak kitorang tunggu mak ayah pengantin perempuan keluar. ajak bergambar bersama dengan pengantin. abah dah banyak kali tanya bila nak balik. nak kencing. adohhhhh. masa tu jugaklah abah nak kencing tau. bukannya nak kencing kat rumah pengantin perempuan tu jer. i pun naik risau. mesti kencing abah dah kat hujung hujung. seksa tahan. hakhakhak. so i pun tanya akak. how?? akak kata tunggu jer. nanti apa pihak perempuan kata. nanti ingat kitorang tak suka diorang lak kalau balik  awal.


dengan berat hati, i kata lah kat abah. "akak suruh tunggu jap. kita bergambar dulu. baru balik. abah sabar" tengok muka abah dah kelat. mungkin dah betul betul tak tahan. kesian. 15minit tunggu, mak ayah pengantin perempuan pun keluar. alhamdulillah bagi pihak abah. hihi. tapi ada yang pelik. mak pengantin perempuan menangis. alololoh, mesti sedih sangat tengok anak dia dah jadi milik orang kan. 


i tengok dia peluk untie. peluk akak. then peluk i. mulut dia asyik kata "maaf maaf maaf" airmata semakin mencurah mencurah. i mula lah empati. bila turn i peluk, i peluk erat-erat. hope boleh menenangkan dia dan sebagai tanda sokongan. macam macam yang ada difikiran. mungkin dia minta maaf sebab tak boleh kawal rasa sedih dia kot. err, entahlah.


selesai bergambar, i berdiri sebelah adik bongsu pengantin perempuan. nama dia yayang. yayang lah yang cerita segala perkara dengan i dan akak. dia kata katering yang ditempah tak datang pagi tadi. jemputan pukul 7. awal gila. tapi katering tak datang. bila ditelefon, pihak katering hengat majlis tu hari esok. Allahuakhbar. bala bala. patutlah mak pengantin perempuan menangis macam mati laki. yayang kata mak dia dekat nak pitam. dah tu, kena masak sendiri pulak. tetamu yang dijemput terpaksa menunggu. cuba uols bayangkan. 


so sad kan =(


malamnya kitorang buat majlis khatam alQuran. sikit lagi lagi nak berakhir. wohooooooo!! i lah paling semangat buat keja. for the last bebehssssss. keja dah siap semua. tinggal nak mandi je lagi. tup tup, pihak pengantin perempuan dah datang. aikkkkkk.. bukan lepas isyak ke? baru 5minit lepas azan berkumandang. dah sampai? cepatnya solat? kan ayah dia tabligh? sedangkan imam masijd kampung pun solat dulu baru datang majlis. punya lah i thought macam macam kan. biasa orang perempuan. ahakhak. so i terus naik atas mandi. nasib baik abah dah siap mandi semua. akak pun sama.


selesai mandi, dah bersiap tanpa mekap terus turun bawah. hmm, ramai. tapi pelik, rombongan lelakinya manaaaaaa?? semua perempuan. imam yang ketuai majlis khatam alQuran pun hairan. dipendekkan cerita, jam 11 lebih kurang, turn i, akak dengan kazen-kazen bergambar sakan. semestinya dengan pengantin. mak abah, untie dan uncle pun tak terkecuali. pastu bergambar atas katil pengantin lak. kitorang taklah. pengantin jer. kikikiki. asyik bergambar hp kak ipar berdering. i tak ikuti perbualan dia. i terus keluar layan bebudak. then tengok mama keluar bilik abang i. tengok muka macam ada berita mutakhir. rupanya mak kak ipar dah masuk wad kecemasan. ujian lagi. sapa suka kan bila tengah gembira pastu dapat news mak masuk hospital? sapa? sapa suka? hoh


bergegas abang dan kak ipar keluar pegi hospital. tengok mata kak ipar pun dah merah merah. mama dan akak ikut sama. i tinggal dengan abah. nak ikut tapi kesian pulak abah mengemas rumah sorang. sejam macam tu, diorang balik. mama pun cerita, mak kak ipar i tu kena darah tinggi. tinggi sangat. hampir stroke. mulut dah kebas. oh tidakk. syukur tak apa-apa. kat sana yayang ada cerita lagi tentang situasi sebenar yang melanda keluarga diorang. rupanya keluarga belah laki dia semua put blame atas mak dia. kononya, keluarga belah laki dia nak masak sendiri. tapi mak kak ipar nak order katering. mungkin taknak menyusahkan. so bila dah jadi macam ni, semua salahkan mak kak ipar. dah lah hampir pitam katering tak datang. kena salahkan pulak. maunya tak kena darah tinggi. tekanan tahap maksima.


mama pernah bagitau dulu, mak kak ipar cerita dengan mama yang keluarga belah laki dia tak sukakan dia. sebab apa itu i taktau. kesian memang kesian. dah lah dia mualaf. takda saudara mara langsung kat labuan. takda tempat mengadu. yang paling sedih lah kan, laki dia paling teruk marahkan dia. laki dia tak hantar pun bini dia tu pegi hospital. yayang kata ayah dia malu sebab dia bawa banyak jemaah datang. padahal laki dia tak banyak tolong pun urusan majlis perkahwinan. sibuk dengan urusan masjid. uncle kata, orang tabligh sebilangannya, bukan semua memang macam tu. lebih utamakan jemaah dia berbanding keluarga. 


hmm, macam-macam kan. sabar je lah. nak cerita lebih lanjut bimbang salah. apa yang pelik pasal katering tu, diorang ada komfemkan pada hari jumaat, sehari sebelum majlis berlangsung. masakan lupa? macam ada unsur sabotaj lak. tapi kalau unsur sabotaj oleh keluarga belah laki dia tu, takkan dorang sanggup bersusah payah masak sendiri pada last minit di majlis perkahwinan? but seriously masakan diorang sangat sedap. mabeles. WOWWW. hanya Allah maha tahu. sesuatu perkara takkan terjadi tanpa izinNya. redha jer lah. syukur kitorang tak jadi hal-hal macam tu. ujian tu sangat berat untuk mama yang ada masalah jantung. terimakasih Allah. sungguh Engkau maha pengasih dan penyayang =)




selamat pengantin baru!!!!! =)




Khamis, 2 Mei 2013

D-TOX



assalamualaikum my dearness

sihat hari ni?

heeee =)



ada orang persoalkan y i suka guna gambar kucing dalam belog. FYI soalan tu memang i dah expect dari zaman pak belalang lagi. for sure orang akan soal. eventhough i dah boleh agak, tapi still i takda jawapan terbaik. jawapan terbaik? oh,tolonglah. ini bukan exam paper nak jawapan terbaik bagai. just jawap ikut naluri hati. i suka kucing. thats it. simply answer.

lately, i memang perasan kulit i memutih. walaupun taklah sparkling macam edward cullen dalam twilight tuh. maybe perkataan putih tak berapa sesuai. cerah. yesss, cerah lebih sesuai bukan. hik. namun, diriku tetap berduka kerana walaupun dah cerah kan kan.. tapi bila tiba period, pimples ni suka menempek kat muka. cissss. nak hilangkan parut satu hal. 

nak dipendekkan cerita, one day i main gugel. terserempak dengan artikel pasal usus kotor. bawah ni antaranya lah. take a look. manatau korang pun ada.


•Sering keletihan, daya tumpuan dan daya ingatan yang lemah
•Sembelit atau cirit-birit yang kerap
•Masalah-masalah kulit-jerawat, kulit yang pudar dan tidak bermaya.
•Kuku dan rambut yang rapuh
•Sering sakit kepala
•Sakit leher , bahu , sendi dan otot
•Peredaran darah yang lemah – tangan atau kaki sejuk
•Imsomnia –masalah tidur
•Meradang dan kemurungan
•Kitaran haid yang tidak teratur dan masalah-masalah putus haid
•Berat badan dan pembendungan air dalam badan (perut buncit)
•Masalah penghadaman , kesenakan dan rasa loya yang kerap


ok,tanda-tanda kat atas ni i tengah alami sekarang. OH MY ALLAH. usus i kotorrrrrrrrrrrrrrrr. especially bab sakit kepala dan perut buncit. AHAKAHAK. sepantas kilat i cari mana-mana produk or makanan yang boleh cuci usus. orang kata kalau beli supplement berkualiti tinggi pun kalau usus kita kotor, tetap tak beri kesan. ada pun lambat sangat. whatsss?? damn.



now pun tengah ada masalah kesukaran nak buang cik Ta. cik Ta ni bukanlah degil sangat nak berhijrah. dalam sehari tu ada. tapi tak keluar habis. sekerat sekerat. sangat lah tak puas. dah lah lama duduk dalam bilik air. lenguh kaki mencangkung. bila dah selesai mesti kaki cramp. terpaksalah tak bergerak untuk beberapa minit. kihkihkih.


tapi bobet kata kena tukar diet. i ingat nak beli teh detox tuh. ada kat watson. kawan pun ada cadangkan beli psyllium husk. sangat berkesan katanyaaaa. ohhhh, hmm. actually memang cara pemakanan seharian i tak tentu. tak sihat pun. sebab selalu tak makan sayur. HUAHUAHUA. lepas ni kena makan sayur lah kan. or buah ker. ngeeeheee.



Selasa, 30 April 2013

pengantin baru


assalamualaikum semua

yoshhhh!





alhamdulillah, majlis perkahwinan dah selesaii. weeeee. apa? siapa kahwin? me lahhh. kehkehkeh. perasan. lama lagi tau. (haish,kenapa lama sangat niii) my turn will be next. for sure. uols sabar jer k. yang kahwin baru- baru ni adalah abang i. yewhhh. dia dah kahwin. so sekarang family member i dah bertambah. seronok? itu dah tentu. suka? itu dah pasti.


sempena kahwin abg i ni, i terpaksa lah balik kan. walaupun tak dapat nak tolong lebih awal. ye lah, untie dah ada untuk tolong mama mana yang patut. anak dara dia pun ramai. so i just let them worked without me. hik. lagipun i study kan. mana boleh sesuka hati nak cuti. dah lah i sepatutnya pergi midterm sabtu lepas. syukurlah pensyarah tu faham. moga Allah murahkan rezeki pensyarah yang baik hati itu.


puan habibie.. terima kasih tau. sayang puan. =)


to be honest, untuk majlis perkahwinan tu, for the 1st time for my family, ianya sesuatu yang agak sukar. sukar sebab my mama tak berapa sehat. heart problem pulak tu. such a worried situation. thats why lah kitorang taknak masak sendiri. order catering. bayaran mahal itu tolak tepi. yang penting mama tak pitam nanti. tapi itulah orang kata kan.. kita merancang, Allah yang menentukan. selepas akad nikah mama sakit jugak. dah lah esoknya ada majlis persandingan. semua orang risau.


bukan apa, mama tu selalu push diri dia. dia boleh jer biar kitorang buat, tapi dia nak buat sendiri jugak. lagipun masa tu mama memang dah penat sangat. kitorang dah selalu ajak mama duduk rehat, bukan dengar. haihh. then, masa majlis tu banyak berlaku pembaziran.


seriously!


sangat membazir. abah memang pantang tengok benda membazir ni. especially makanan. tapi tak boleh nak buat apa. terima jer lah. syukur abah boleh datang teman mama. abah je boleh tahan mama buat something yang ridiculous. kalau tak, lagi banyak mama masak, lagi banyak jugaklah pembaziran berlaku.


esoknya, majlis persandingan. okehhh, tak lama lagi nak berakhir. mood memang dah rosak habis. tapi still can enjoy the moment jadi penyambut tetamu yang berjaya. auwwww. sepatutnya, jam 12 lebih dah kena get ready untuk pergi ke rumah pengantin perempuan. then sebelum tu ingat boleh lah take picture kejap kan. tapi masih ada tetamu yang datang makan. tunggu punya tunggu, jam dah menunjukkan pukul 12.30. dah agak lewat sikit. tiba-tiba semua rushing. tak keruan. uncle pun dah mula moody.


sesampai di sana, takda orang yang sambut. kitorang terpinga-pinga macam orang bodoh.  pengantin perempuan pulak yang keluar sambut rombongan.  aik, apa ni? then mak pengantin perempan pulak menyusul. mata dia merah-merah. ok,what happen? curioussssssssssssss!


hanya seorang dua saja yang menjemput kitorang makan. yang lain just tengok kitorang macam makhluk dari planet zuhal. untuk sesi bergambar dengan pengantin pulak, kitorang yang mulakan dulu. then ajak family dua pengantin ni bergambar bersama. di sinilah tau cerita sebenar.


nak tau?
nanti sambung eh. tuan punya belog dah malas taip. ahakhak!



Isnin, 29 April 2013

sepinya belog





assalamualaikum.

ahli syurga..

hihihi...



aminnn. pufffffff, lama gila tak hapdate belog ni. ya Allah, pemalasnya aku. dekat dua bulan. penuh sawang lelabah. haihhhh. insya Allah, lepas ni berusaha untuk mengaktifkan semula menulis entry yang mungkin entah apa apa.. tapi yang pasti berkenaan kehidupan seharian seorang individu normal.

itu sahaja



sekian




Selasa, 5 Februari 2013

krazee EX muncul semula

Assalamualaikum

yeahh. aku berjaya pujuk diri untuk update lagi. tahniah mija. clap clap clap. what a boring holiday. duduk terperuk kat rumah for whole days. btw, aku akan lebih lebih bersyukur bila mengenangkan waktu waktu aku berperang dengan assignment dan exam. i think this holiday sangat bagus untuk charge otak dan tubuh. alhamdulillah.








entry tak boleh tahan kan?? tak ada angin tak ada ribut tiba-tiba dia muncul kembali. hati nie tertanya-tanya la kan. kenapa dia muncul semula? 


lately my ex disturbed my life. asyik mesej and call me. sangat  annoying. ya Allah. aku tak tahu apa mimpi dia contact aku semula. hendak dijadikan cerita, ada nombor yang tak dikenali mengetuk ngetuk hp ni meminta tuan punya hp angkat. dengar suara lelaki. tanya siapa tak bagitahu. eh, main-main pulak. terus aku letak. kau ingat aku ada masa nak layan orang poeber alone ker. 


tak sampai 20saat lepas tu, ada mesej masuk. bagitahu dia siapa. ohhhh... ok. dalam hati Tuhan saja yang tahu. terus aku ignore. dia suruh jawap call tetapi aku tak layan. entah apa urusan taktau. yang penting aku taknak jawab.. taknak layan.. taknak berhubungan.


untuk beberapa hari, dia still tak putus asa. kekadang macam gila pun ada. orang tak layan pun still mesej jugak. borak sendiri. dia sedang buat itu buat ini. ada aku kesahhhh. hohh. aku tau dia saja nak pancing. nak aku balas mesej dia. sekali dua ada jugak aku reply. kesian kan. tapi sepatah dua aje lah aku jawab. padan muka.


dan baru baru ni, dia suruh aku jawab call. ada benda nak cerita katanya. but i still dont wanna pick up his call. sebab aku tahu aku lemah. so aku biarkan. lepas beberapa panggilan, i think dia bengang. sebab dia mencarut. bila aku baca mesej dia yang macam tu, im just senyum sinis. syukur aku dah buat keputusan yang terbaik dulu. hope sangat dia tak ganggu lagi and get a better life.



Khamis, 31 Januari 2013

sujud together




Assalamualaikum

ehemm. bertemu lagi kita. lama jugak tak update kan. i know, aku ni bukanlah seorang yang rajin. bukan apa. motif asal menulis belog adalah untuk perluahan rasa, isi hati, sedikit pendapat dan buah pikiran etc. tetapi memandangkan lately bobet menjadi sasaran untuk setiap perluahan rasa dan aduan, dah jadi jarang nak luah kat sini pulak. teruk kan *gantung diri*. ()

sebelum ni kan kitorang just message jek. imagine dalam relationship kitorang selama 5 tahun, baru last year mula mengektifkan diri memasing dengan aktiviti bergayut. haiyohhhh. orang lain dari awal perhubungan dah asyik dengar suara manja romantis pasangan memasingkan. weirdo. bila dah hari hari dapat dengar suara dia, memang semua *actually not everything* aku luah ke dia. uols kan tahu orang perempuan lebih gemar bercakap bukan. yes, mungkin ada yang kata "aku lebih suka menulis". especially bagi penulis blogger yang tegar. walhal diorang sebenarnya suka bercakap. orang perempuan tak akan pernah lari dari fitrah ini. cuma weols boleh kategorikan. perkara yang boleh dikongsi dan tidak boleh. ada yang senang cerita pasal peribadi ke orang lain dan ada yang lebih gemar simpan sendiri. tapi still akan suka bercakap tentang perkara lain *non privacy one*.








sebenarnya inilah pertama kali aku update belog di subuh hari. mimpi apa lah tulis belog pepagi subuh ni kan. baik sambung tidur. hihi. saja lah. nah luahkan sedikit rasa bahagia dan kagum.

pagi ni, dalam jam 3 lebih aku bangun tidur. semua ahli keluarga mama, abang, akak *except abah* bangun bersama untuk tunaikan solat tahajjud secara berjemaah. ya Allah, lamanya tak berjemaah bersama. solat untuk meminta bantuan Allah sebagai satu usaha agar sakit akak sembuh. semalam akak mengadu tangan dia gatal-gatal. dah hampir dua minggu kot. nampak tak teruk sangat tetapi akak dah mengadu pedih pedih. so abang kata sebagai salah satu ikhtiar dan usaha, adalah dengan doa.

1st solat taubat, 2nd solat tahajjud dan last sekali solat hajat. seronok. rasa segar je badan. sewaktu solat hajat, apa lagi macam macam perkara dihajatkan. mintak perlindungan diri dan keluarga, kesihatan, rezeki dan tak lupa doa untuk bobet. apa yang menyayat hati, semasa nak mengakhiri doa abang menangis. rasa sayu je dengar. besarnya pahala abang menangis kerana Allah menangis kerana dosa-dosanya. aku yakin abang bakal jadi iman yang terbaik untuk bakal isterinya nanti. in shaa Allah. tak lama je lagi kan. hope bobet jugak bakal menjadi imam yang terbaik ayah yang hebat untuk keluargaku kelak. aminnn. (◡‿◡✿)



Ahad, 20 Januari 2013

women VS men


Assalamualaikum
just sharing some info i've got about human brain analysis
maybe can help you understand about each other








1. MULTI-TASKING

Women - Multiple process
Womens brains designed to concentrate multiple task at a time.
Women can Watch a TV and Talk over phone and cook.

Men - Single Process
Mens brains designed to concentrate only one work at a time. Men can not watch TV and talk over the phone at the same time. they stop the TV while Talking. They can either watch TV or talk over the phone or cook.

2. LANGUAGE
Women can easily learn many languages. But can not find solutions to problems. Men can not easily learn languages, they can easily solve problems. That's why in average a 3 years old girl has three times higher vocabulary than a 3 yeard old boy.

3. ANALYTICAL SKILLS
Mens brains has a lot of space for handling the analytical process. They can analyze and find the solution for a process and design a map of a building easily. But If a complex map is viewed by women, they can not understand it. Women can not understand the details of a map easily, For them it is just a dump of lines on a paper.

4. CAR DRIVING.
While driving a car, mans analytical spaces are used in his brain. He can drive a car fastly. If he sees an object at long distance, immediately his brain classifies the object (bus or van or car) direction and speed of the object and he drives accordingly. Where woman take a long time to recognize the object direction/ speed. Mans single process mind stops the audio in the car (if any), then concentrates only on driving.

5. LYING
When men lie to women face to face, they get caught easily. Womans super natural brain observes facial expression 70%, body language 20% and words coming from the mouth 10%. Mens brain does not have this. Women easily lie to men face to face.
So guys, do not lie face to face.

6. PROBLEMS SOLVING
If a man have a lot of problems, his brain clearly classifies the problems and puts them in individual rooms in the brain and then finds the solution one by one. You can see many guys looking at the sky for a long time. If a woman has a lot of problems, her brain can not classify the problems. she wants some one to hear that. After telling everything to a person she goes happily to bed. She does not worry about the problems being solved or not.

7. WHAT THEY WANT
Men want status, success, solutions, big process, etc... But Women want relationship, friends, family, etc...

8. UNHAPPINESS
If women are unhappy with their relations, they can not concentrate on their work. If men are unhappy with their work, they can not concentrate on the relations.

9. SPEECH
Women use indirect language in speech. But Men use direct language.
  
10. HANDLING EMOTION
Women talk a lot without thinking. Men act a lot without thinking.



Sabtu, 19 Januari 2013

me + shawl


Assalamualaikum.
dewasa ini ramai gadis gadis tidak terkecuali makcik makcik memakai shawl untuk perhiasan diri. untuk tampak lebih menarik tertarik kau memang malatop. ahh, makcik makcik pun pandai bershawl, aku pulak tak pandai. uhuhh, watever (✖╭╮✖)  memang teringin sangat uols, cuma tak kompiden bila guna. rasa janggal. rasa tak selesa pun ada. rasa tak cantik. walhal aku suka tengok orang bergaya dengan shawl. cantik, ceria dan kelihatan up to date. walaupun ada yang tak berapa nak sesuai pakai shawl, serabut serabai. orang yang tengok pulak naik rimas. blerghhhh.




comel dato ct pakai shawl! gewammm kitewww



salah satu lagi sebab tak kompiden pakai shawl sebab muka aku bulat. bak kata FL muka macam pinggan. keliru eh ni muka ke bola. shawl cantik untuk mereka yang bermuka bujur. kalau dagu tajam lagi cantik. senang je terbentuk kat muka. mula lah sang hati berkata ah,kenapa la muka aku bulat.. kenapa la aku sumbat makanan bebanyak. tapi auntie kata muka bulat comel. kihkihkih *gelak tutup mulut* my sis muka dia agak bujur gak. so dia sesuai guna shawl. lilit lilit lilit hahhh, siap dah. tak payah nak sterika bagai.



walaupun tak suka, tapi selalu jugak layan tutorial shawl kat youtube. siap prektis lagi taww. prektis make perfek orang kata. tapi still belum master. namun dalam pelbagai percubaan, ada beberapa teknik yang sesuai dengan muka pinggan aku ni. ooooo, yelah. pemakaian shawl kan ada macam macam sekarang. gaya diana amir la, heliza la and so on. so mungkin one day nak try pakai shawl lagi. hihihihihi.



p/s: suka tengok heliza pakai shawl. sweet sangat. (✿◠‿◠) 




Jumaat, 18 Januari 2013

entry pertama 2013





"GINTAMA".. sapa pernah layan anime ni?? sapa? sapa? angkat tangan cepatttt. ni anime yang super kelakar. tahap parodi punya lawak. nampak macam seyes je kan. sepanjang cuti aktiviti seharian donload anime ni jek. ohohohoho. apa lagi bila mendapat sokongan padu dari akak dan roomates. sebab aku paksa rela diorang tengok. lama-lama jadi addicted. mihmihmih. anime ni ada 6 seasons bersamaan dengan 250+ episodes. sekarang baru dapat donload 100. ada sebulan lagi. yosh!!! gambateeeee!!!!




p/s: sekali lagi cutiku dipenuhi dengan donlod monlod. bosan uolls. 



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...