Shoutbox






Selasa, 20 September 2016

Bunga yang bercahaya

Dear Diary,

Kali ni tajuk panjang sikit. 3 harkat. Sebab apa? itu nama anak buah kesayangan saya. Pengubat duka sementara. Yang banyak ragamnya. Lebih2 lagi bila dah besau ni. Lebih2 lagi bila adik dia nak kena teran keluar dalam masa terdekat ni. Mengamuk sakan. Haiyoo. Bangun subuh memang budak busuk ni lah yang saya cari dulu. Dia bangun jam 4. So waktu subuh tu dia dah merayau2 kat ruang tamu bawah. Bila dah tak kerja ni most of time saya spend masa kat bawah. Kat atas takda siapa. Sunyi. So duk bawah layan budak ni lagi best.

Umo dah 2 tahun lebih. Tapi speech development dia agak lambat. Ntah kenapa ntah. Dia start pandai jalan pun lambat. Nak dekat umo 2 tahun. Rajin juga mak ayah dia layan dia bercerita. But still cenggitu juga. Dia suka gulung lidah bila bercakap. So bunyi yang keluar, macam tamil. Boleh bayang tak tamil cakap melayu macam mana. Huhu.

So doktor advise budak ni tengok lagu budak2 kat youtube. Walaupun sebelum ni memang mak ayah dia bagi dia tengok tu juga. Takpa la. Memang ada certain budak yang lambat bercakap kan. Mungkin bila masuk taska atau pra sekolah nanti, speech development dia bertambah baik sebab banyak rakan2 boleh di ajak bercerita. 

Bawah ni video layan dia nyanyi. Dia suka kalau ada orang nyanyi sama. Badan kecik. Maklum lah makan nasi/bubur sekali 2 hari saja. Kecik2 dah diet. Tak suka makan nasi. Huh.


video


Video bawah ni pula, bila dia dapat tahu yang saya rakam dia nyanyi. So dia tak boleh nak fokus dah. Menyemak duduk ke sebelah tengok hp maksu dia. Alahai. 


video

Sabtu, 10 September 2016

Hooreyyyy

Dear Diary,

OMG, saya ternampak ni dalam berita. Terus saya godek2 encek google.



















Alhamdulillah, TAHNIAH MELAKA! Setelah sekian lama. Kini jadi juara, dah boleh masuk Liga Super. Allahu, mesti dia happy sangat. Sukanya! Teringat dia kata dulu, 1 day team melaka akan masuk Liga Super. Terus rasa nak melompat tengok berita tadi. Syukur ya Allah. Tak sia2 usaha penyokong pasukan ni. Memang betul2 gigih. Tahniah! Yeahh!!!


Again

Dear Diary,

Rasanya belum sampai 2 minggu saya post pasal mama admit wad, tup2 admit lagi. Hmm. Procedur awal sebelum angiogram tu, kena buat stress test. apa ke benda? kena lari atas treadmill. Nak tengok level kesihatan jantung mama macam mana. teruk sangat ke tak.

Before this, mama pernah juga buat. 1st kat Brunei. 2nd kat KK. Last result untuk kedua2nya adalah mama pengsan. Thats why doktor cadangkan buat angiogram. Tapi refuse. Sebab takut. Kami 1 family takut.

Actually, baru2 ni kami tengah berjinak2 berniaga nasi katok. Kitorang buat COD. Sementara abg saya duk rumah, elok buat duit sambil2 cari kerja kat tempat lain. Kami terima tempahan 50 bungkus dari pihak sekolah untuk esoknya. Alhamdulillah, excited. Akak berseloroh, kalau pengsan lagi memang tak jadi lah 50 bungkus tu. Kami gelak saja. Dalam hati, saya tak putus berdoa. Tolonglah jangan pengsan.

Bila penilai datang, mama pun disuruh masuk. Akak masuk sekali. Saya boleh jenguk2 dari luar saja. Sebab bilik tu kecik. Akak warning penilai tu siap2, mama ada history jatuh pengsan lari atas treadmill. Penilai tu dah nervous dah. Dia panggil seorang nurse untuk tolong tengok sekali. Sepatutnya ada seorang doktor tengok test tu juga. Tapi dia pergi tengok pesakit lain.

Mama test jalan atas treadmill untuk level perlahan dulu. Jalan slow2. Macam berjalan kaki biasa tapi agak laju sikit. Saya boleh agak, mama dah agak semput masa tu. Rasanya tak sampai 5 minit, penilai tu dah up kan level kelajuan. Sekelip mata, mama jatuh tersembam atas treadmill yang masih bergerak. Allahu. Saya nampak mama tercungap2 ambik nafas. Tiba2 nampak akak tepuk2 pipi mama. Suruh mama bangun. Then akak jerit oksigen. Baru saya tahu, masa tu nafas mama terhenti. Tapi malangnya, dalam bilik tu diorang tak sediakan mesin oksigen yang sepatutnya kena ada dalam bilik stress test. Penilai tu cuba buat CPR. Tak berjaya. Last2, kena hantar pegi emergency room. Nak angkat mama lagi satu hal. Disebabkan mama agak berat, dengan kudrat 3 orang dalam bilik tu tak cukup kuat untuk angkat mama. Penilai tu pun dah join jerit, panggil orang. Nasib baik ada cleaner lalu. Tolong angkat sekali.

Saya hanya terdiam melihat mama. Speechless. Fikiran saya kosong. Sewaktu mama disorong laju ke emergency room pun saya hanya berlari mengikuti. Akak masih jerit minta mesin oksigen. Kat emergency room, semua MA dan nurse lari sini sana. Ada seorang dua doktor turut berlari masuk. Saya di minta keluar. Akak saja yang berjaya untuk berada di sisi mama. Saya angguk. Mulut masih terkunci. Seorang MA lelaki meminta saya duduk seketika. Tapi masa tu kaki pun terasa berat untuk melangkah. Hanya mampu berdiri tersandar di dinding. Bila seorang lagi MA lelaki panggil untuk bertanyakan butir peribadi mama, baru saya bersuara. Dan mata mula berkaca. Saya teruskan doa, agar mama panjang umur dan terus sihat.

15 minit menunggu, kelihatan penilai tadi keluar. Saya tanya, mama macam mana. Alhamdulillah, ok. jangan risau. Semua baik. Alhamdulillah. Baru lah kaki saya ada kudrat untuk berjalan. Saya duduk tunggu akak pula. Bila akak datang, dia suruh tengok2 mama. Dia nak pergi merayu dengan sister untuk minta off haritu. Nak jaga mama katanya. Mama admit wad untuk 3 hari macam haritu jugak. 3 hari mama kat sana, jadi perbualan hangat pula. Sebab kat sini jarang terjadi kes emergency macam tu. Bila tiba2 berlaku, tu yang jadi kelam kabut semacam. Nurse yang ada dalam bilik pun nampak blur2 bila nampak mama pengsan. Hmm. Yang penting mama sihat kembali. Untuk angiogram tu mungkin tahun depan baru boleh buat. Memandangkan ada ramai juga pesakit seluruh Sabah tengah tunggu que nak buat juga.

Buat masa ni, kami masih teruskan berniaga nasi katok. Abg saya dah belajar dari mama. Saya pun turut join sekali. Mama just tengok2 saja. Tak bagi mama terlampau penat. Alhamdulillah, permintaan tu setiap hari ada. kekadang sikit, kekadang banyak sampai tak menang tangan. Berniaga kecil2an. Yang penting berkat, Hati pun puas. Sebab habis kerja boleh rileks, Takda bos nak marah. Hihi. Abah pun 3 tahun lagi nak pencen. Tak sabar rasanya nak tunggu family ni complete dalam satu rumah. Insya Allah, semuanya akan baik2 saja untuk hari2 yang akan datang.


Jumaat, 9 September 2016

Wonder

Dear Diary,

Hari ni tiba2 saya termimpikan dia.
Terjumpa dia and then duduk bersemuka
Happy seeing each other
Walaupun dari raut wajahnya ada garis pilu

Kami bercerita seperti biasa
Sometimes gelak ketawa
Kemudian dia lentok kan kepala atas meja
berbantalkan lengannya sendiri
Dia diam seribu bahasa
Saya pun diam
Mungkin dia penat

Tiba2 dengar bunyi esakan kecil
Saya pandang pipinya yang basah
Kenapa
Kenapa menangis
Please.. jangan
Saya usap rambutnya yang kasar
Masih saya ingat lagi perasaan usap rambutnya dulu
Tebal dan kasar
Bila dia dongakkan kepala
Saya terus terjaga


La Haulawala Quata Illah Billah. I hope dia baik2 saja di sana. Really.. bersama keluarga tercintanya. Hope realitinya dia gembira dan bahagia. Allah, jagakan dia untukku. Jauhkan dia dari gundah gulana dan kesedihan.




LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...