Shoutbox






Selasa, 20 September 2016

Bunga yang bercahaya

Dear Diary,

Kali ni tajuk panjang sikit. 3 harkat. Sebab apa? itu nama anak buah kesayangan saya. Pengubat duka sementara. Yang banyak ragamnya. Lebih2 lagi bila dah besau ni. Lebih2 lagi bila adik dia nak kena teran keluar dalam masa terdekat ni. Mengamuk sakan. Haiyoo. Bangun subuh memang budak busuk ni lah yang saya cari dulu. Dia bangun jam 4. So waktu subuh tu dia dah merayau2 kat ruang tamu bawah. Bila dah tak kerja ni most of time saya spend masa kat bawah. Kat atas takda siapa. Sunyi. So duk bawah layan budak ni lagi best.

Umo dah 2 tahun lebih. Tapi speech development dia agak lambat. Ntah kenapa ntah. Dia start pandai jalan pun lambat. Nak dekat umo 2 tahun. Rajin juga mak ayah dia layan dia bercerita. But still cenggitu juga. Dia suka gulung lidah bila bercakap. So bunyi yang keluar, macam tamil. Boleh bayang tak tamil cakap melayu macam mana. Huhu.

So doktor advise budak ni tengok lagu budak2 kat youtube. Walaupun sebelum ni memang mak ayah dia bagi dia tengok tu juga. Takpa la. Memang ada certain budak yang lambat bercakap kan. Mungkin bila masuk taska atau pra sekolah nanti, speech development dia bertambah baik sebab banyak rakan2 boleh di ajak bercerita. 

Bawah ni video layan dia nyanyi. Dia suka kalau ada orang nyanyi sama. Badan kecik. Maklum lah makan nasi/bubur sekali 2 hari saja. Kecik2 dah diet. Tak suka makan nasi. Huh.


video


Video bawah ni pula, bila dia dapat tahu yang saya rakam dia nyanyi. So dia tak boleh nak fokus dah. Menyemak duduk ke sebelah tengok hp maksu dia. Alahai. 


video

Tiada ulasan:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...